Zanemarujući nastavu materinskoga jezika zanemarujemo jednu od najvažnijih nastavnih aktivnosti. Nemojte misliti da pretjerujem kad kažem da se preko dobre nastave materinskoga jezika postaje i dobar fizičar i dobar kemičar i dobar povjesničar, a ne samo možda dobar literat.

——

Lj. Jonke, Književni jezik u teoriji i praksi, 1965.


 • Otisnut zbornik Hrvatski jezik: povijest i uloge nastavnog predmeta

  U biblioteci „Hrvatski jezik i književnost u školi“ Hrvatskog filološkog društva objavljena je i tiskana inačica zbornika Hrvatski jezik: povijest i uloge nastavnog predmeta.

 • Projekt Između pedagogije i znanosti o književnosti – gimnazijske čitanke i lektira u dijakronijskoj perspektivi

  Istraživanja nastavnog predmeta Hrvatski jezik nastavljaju se u sklopu institucijskog projekta Filozofskog fakulteta Između pedagogije i znanosti o književnosti – gimnazijske čitanke i lektira u dijakronijskoj perspektivi. Voditeljica projekta je Lahorka Plejić Poje.

 • Okrugli stol Hrvatski jezik – materinski i ini

  Okrugli stol Hrvatski jezik – materinski i ini organiziran je u sklopu programa kojim je novogradiška gimnazija obilježila 105. godinu postojanja. Uz Miru Gavrana, Zrinku Jelasku, Moranu Plavac, sudjelovale su i Lahorka Plejić Poje i Ana Ćavar. Razgovor je moderirala Andrea Divić.

 • Objavljeno e-izdanje zbornika radova Hrvatski jezik: povijest i uloge nastavnog predmeta

  Na mrežnoj je stranici objavljeno e-izdanje zbornika radova Hrvatski jezik: povijest i uloge nastavnog predmeta. Zbornik okuplja pisane inačice izlaganja održanih na istoimenom znanstvenom skupu održanom 1. i 2. srpnja 2022. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u suorganizaciji Filozofskog fakulteta i Odjela za metodiku hrvatskog jezika i književnosti Hrvatskog filološkog društva.

 • O Kušanu u Matici hrvatskoj

  U povodu 90. obljetnice rođenja Ivana Kušana Društvo hrvatskih književnika i Odjel za književnost Matice hrvatske organizirali su simpozij o Ivanu Kušanu, koji je održan 23. studenoga u Matici. U programu su sudjelovali Miro Gavran, Hrvojka Mihanović-Salopek, Cvijeta Pavlović, Helena Perčić, Ana Ćavar, Zlatko Gavran, Miroslav Međimorec, Ivica Matičević i Daniel Kušan. Ana Ćavar…

 • O monografiji Predmet: Hrvatski u Fluminensiji

  U novom broju Fluminensije Sanja Grakalić Plenković objavila je prikaz monografije Predmet: Hrvatski. Tekst je dostupan na poveznici: https://hrcak.srce.hr/clanak/442490.

 • Zatvorena izložba Predmet: Hrvatski u Vukovaru

  Nakon dvomjesečnog gostovanja u dvorcu Eltz 26. lipnja 2023. zatvorena je izložba Predmet: Hrvatski. Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u realizaciji gostovanja.