Najava – staro

Hrvatski jezik najvažniji je i satnicom najzastupljeniji predmet u školi. Uči se od prvoga razreda osnovne do kraja srednje škole. U školskom sustavu zauzima posebno mjesto i zbog toga što je on osnova za učenje svih drugih predmeta, a uz obrazovnu ima istaknutu i odgojnu funkciju. Kada se počeo učiti, kako se sve nazivao, iz čega se učio, što ga je uvjetovalo i oblikovalo? Jesu li se oduvijek učili padeži i glagolska vremena? Što se čitalo za lektiru? Jesu li se i prije sto godina profesori žalili da su učenici nepismeni? Što se tijekom proteklih stotinu i pedeset godina mijenjalo, a što je ostalo isto?

Osim što odgovara na ta pitanja, izložba Predmet: Hrvatski bavi se i drugim aspektima nastave hrvatskoga kao materinskog jezika, osvjetljujući njegovu vanjsku i unutrašnju povijest. Ta je povijest složena i zbog političkih okolnosti, i zbog složenosti sadržaja – jezika, književnosti i u novije vrijeme medijske kulture, i zbog promjena paradigmi poučavanja. Usprkos važnosti i mjestu koje predmet ima u obrazovnom sustavu, on je slabo istražen i do danas nije sustavno opisan. Izložba o Hrvatskom stoga će prikazati različite segmente života nastavnoga predmeta u hrvatskim školama od njegova uvođenja do najnovije reforme. Obuhvatit će sve ono što Hrvatski od njegova uvođenja oblikuje u nastavni predmet kakvim ga poznajemo danas: zakone i školske dokumente, udžbenike i priručnike, filmove, nastavna sredstva u različitim etapama njihova razvoja, učeničke školske zadaće, svjedodžbe i diplome…

Oni koji se žele vratiti u prošlost moći će sjesti u školske klupe u kakvima su sjedili učenici u učionicama prije više od sto godina, a oni koji su skloniji suvremenoj tehnologiji moći će se poigrati i svoje znanje provjeriti i nadopuniti različitim digitalnim interaktivnim sadržajima.

Izložba se otvara 9. studenog 2021. i trajat će do 16. siječnja 2022.

Autorice izložbe: Ana Ćavar i Lahorka Plejić Poje
Kustosice: Karla Pudar i Marta Kiš
Dizajn: Šesnić & Turković
Organizacija izložbe: Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Suorganizatori: Hrvatski školski muzej i Hrvatsko filološko društvo

Partner izložbe:
CARNET

Pokrovitelji izložbe:
Ministarstvo znanosti i obrazovanja
Ministarstvo kulture i medija

Sponzori i donatori:
Hrvatska elektroprivreda
Hrvatska pošta
CIAK
Croatia osiguranje
Ingemark
AIC Foundation
BC institut
Agens

* Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zahvaljuje Galeriji Klovićevi dvori na prostoru koji je velikodušno ustupljen nakon što je Hrvatski školski muzej, u kojemu je izložba trebala biti postavljena, oštećen u potresu.

 


Lokacija
Galerija Klovićevi dvori
Jezuitski trg 4, Zagreb