PREDMET: HRVATSKI

Najava

Izložba Predmet: Hrvatski priča je o hrvatskom jeziku kao nastavnom predmetu od njegova uvođenja u školski sustav do najnovijih izmjena.
Iako se danas podrazumijeva da materinski jezik učimo kao zaseban nastavni predmet te da se na materinskom hrvatskom i školujemo, taj su status u obrazovnim sustavima materinski jezici dobili razmjerno kasno, tek u posljednjim dvama stoljećima. Hrvatski se u pučke škole počinje uvoditi potkraj 18. stoljeća u sklopu reformi koje u Habsburškoj Monarhiji provodi carica Marija Terezija. U gimnazijsku se nastavu kao zaseban predmet, a postupno i kao nastavni jezik počinje uvoditi od sredine 19. stoljeća. Na temelju dostupnih izvora: svjedodžbi, učevnih osnova, planova, programa i ostalih dokumenata, udžbenika, gramatika, pravopisa i drugih priručnika izložba prikazuje kako se Hrvatski jezik usložnjavao i razvijao do predmeta kakav poznajemo danas. Osim ključne uloge u opismenjavanju hrvatski je, kao uostalom i ostali materinski jezici, uvijek imao i istaknutu odgojnu ulogu. Nastavni je predmet tako bio tijesno povezan s političkim i društvenim kontekstom koji se u njega upisivao učestalim izmjenama naziva predmeta, od ilirskog, hrvatskog, hrvatskog ili srbskog, srpskohrvatskog do etnopolitički neutralnih naziva poput našeg ili narodnog jezika, i, dakako, nastavnim sadržajima, autorima koji se uključuju u čitanke i popise lektire i temama školskih zadaća od 19. stoljeća. Uloga je izložbe dijelom i komemorativna. Posjetitelji će moći sjesti u školske klupe devetnaestostoljetne pučke učionice, okušati se u pisanju perom i tintom, pogledati isječke iz filmskih adaptacija lektirnih naslova, ali i provjeriti svoje znanje hrvatskoga jezika različitim računalnim igrama i aktivnostima koje su za izložbeni postav osmislili studenti zagrebačke Kroatistike.
Nakon uspješna predstavljanja izložbe zagrebačkoj javnosti potkraj 2021. u Galeriji Klovićevi dvori i nakon gostovanja izložbe u dubrovačkom Etnografskom muzeju u ljeto 2022., raduje nas što ćemo izložbu moći predstaviti i vukovarskoj javnosti u Gradskom muzeju Vukovar. Izložba će se moći razgledati od 18. travnja do 26. lipnja 2023. Veselimo se Vašem posjetu!

Gostovanje izložbe u Vukovaru omogućilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

LOKACIJA

Gradski muzej Vukovar
Županijska 2, Vukovar