Zanemarujući nastavu materinskoga jezika zanemarujemo jednu od najvažnijih nastavnih aktivnosti. Nemojte misliti da pretjerujem kad kažem da se preko dobre nastave materinskoga jezika postaje i dobar fizičar i dobar kemičar i dobar povjesničar, a ne samo možda dobar literat.

——

Lj. Jonke, Književni jezik u teoriji i praksi, 1965.


 • U Hrvatskom saboru uručene nagrade Ivan Filipović za 2021.

  veljače 2022. u Hrvatskom je saboru održana svečana dodjela nagrade Ivan Filipović za 2021. godinu. Za rad na znanstveno-istraživačkom projektu Prdmet: Hrvatski Ana Ćavar i Lahorka Plejić Poje dobile su nagradu za znanstveni i stručni rad. Popis svih nagrađenih može se pronaći i objavi na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja: https://mzo.gov.hr/vijesti/svecana-dodjela-nagrade-ivan-filipovic-za-2021-godinu/5337.

 • Najava izložbe u Vukovaru

 • Nagrada Ivan Filipović za značajna ostvarenja u 2021. projektu Predmet: Hrvatski

  Ana Ćavar i Lahorka Plejić Poje dobile su nagradu Ivan Filipović u kategoriji znanstvenog i stručnog rada za izložbu i popratnu monografiju o nastavnom predmetu.

 • O monografiji u Croatici

  U novom broju časopisa Croatica objavljen je prikaz monografije Predmet: Hrvatski Davora Nikolića. Tekst je dostupan na poveznici: https://hrcak.srce.hr/file/415724.

 • Predavanje Od šlabikara do lektire u Matici hrvatskoj

  U sklopu programa Mjesec hrvatske knjige u Matici hrvatskoj Ana Ćavar i Lahorka Plejić Poje održale su predavanje Od šlabikara do lektire u kojemu su se posebno osvrnule na institucijski školski doprinos razvoju čitateljske publike u Hrvatskoj u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća.

 • Zatvorena izložba Predmet: Hrvatski u Dubrovniku

  Jučer je u dubrovačkom Etnografskom muzeju zatvorena izložba o hrvatskom jeziku. Hvala svima koji su bili uz nas! Kao podsjetnik na posebno nam drag Grad ostaje virtualna šetnja dubrovačkom izložbom: https://predmet-hrvatski.com/virtualnaDubrovnik/Predmet-hrvatski-Dubrovnik.html.

 • O projektu u Plavim razgovorima

  rujna na Hrvatskom radiju – Radio Dubrovniku – emitirana je ovotjedna emisija Plavih razgovora u kojima je njezina autorica Jelena Obradović Mojaš ugostila Anu Ćavar i Lahorku Plejić Poje. Razgovarale su o projektu iz kojega je proizišao i dubrovački postav izložbe u Etnografskom muzeju.